Ürünlerinizi yalnızca kendi web sitenizde satmayı düşünüyorsanız veya ürün gamınız az ise entegrasyon olmadan da e-ticaret yapabilirsiniz. Ya da küçük bir işletmesinizdir ve sadece tek pazaryeri ile çalışıyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda entegrasyon çok da gerekli değildir.
İleriki zamanlarda entegrasyon firmaları, satıcı için çok gerekli olan bazı uygulama ve eklentiler geliştirirse belki küçük işletmeler için de kaçınılmaz olabilir. Çünkü e-ticaret, rakiplerinizden her zaman bir adım önde olmanızı gerektiren rekabetçi bir sektör.
Siz sadece pazardan pay almaya çalışırsanız, sizden güçlü olanlar sizin payınızı da almak için her zaman hazır olacaktır.
![](https://static.wixstatic.com/media/75ce38_2ef9c293354447789c724fa9aaf699f5~mv2.png/v1/fill/w_980,h_980,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/75ce38_2ef9c293354447789c724fa9aaf699f5~mv2.png)
Entegrasyon ne işe yarar?
Entegrasyonlar, farklı pazaryerlerindeki mağazalarınızın 'apiler' vasıtasıyla kurulan doğrudan bağlantı sayesinde, ilan yönetimi, toplu işlemler, rakip analizleri ve fatura kesme gibi işlemlerinizi tek bir panelden yapmanıza imkân sağlıyor.
Örnek vermek gerekirse, sattığınız ürünlerden bazılarının fiyatını değiştirmek istediğinizde tüm pazaryerlerine giriş yapıp tek tek ürün fiyat güncellemesi yapmanız gerekiyor ve bu durum tek tek yapıldığında günlerce hatta ürün çeşitliliği ve sayısına bağlı olarak haftalarca bile sürebilir.
Entegrasyon sayesinde tek panel üzerinden tüm pazaryerlerine tek seferde fiyat güncellemesi yapabilirsiniz. Ya da toplu olarak ilanları Aktif/Pasif hale getirebilirsiniz.
Hatta bazı entegrasyon programlarının, rakip firma fiyatlarının takibini yaparak otomatik olarak fiyat güncellemesi yapan algoritmaları mevcut. Bu ve buna benzer özellikler, pazaryerlerinin api servislerine verdiği önemle eşdeğer orantıda artabilir.
Bunlar onlarca özellikten yalnızca birkaçı ve entegrasyon geliştirici firmalara göre de değişkenlik gösterebiliyor.
Entegrasyon gerekli mi?
Birden fazla pazaryerinde mağazanız olmasını, farklı lokasyonlarda şubelerinizin olması gibi düşünebilirsiniz. Aynı ürünleri satıyorsunuz fakat farklı kitlelere hitap ediyorsunuz.
Her pazaryerinin kendine has bir müşteri kitlesi vardır ve kitleler kampanya dönemlerinde farklı pazaryerlerini ziyaret ederek, piyasada rekabetçi bir ortam oluşmasına sebebiyet verir. Bu durumda siz yer değiştiremeyeceğinize göre birden fazla yerde aynı anda olmak daha iyi bir çözüm olacaktır. Bu durum rekabetin getirdiği güzel etkilerden yalnızca bir tanesidir.
Birden fazla mağazanız olduktan sonra artan iş gücü sebebiyle, ortak bir sisteme ihtiyaç duyacaksınız. Burada entegrasyonlar devreye giriyor.
Kısacası asıl hedefiniz pazaryerlerine açılmak ve rekabet etmek ise, entegrasyon bir süre sonra kaçınılmaz olacaktır.
Comments